Folie til vinduer https://folie-til-vinduer.dk Fri, 08 Jan 2016 09:04:35 +0000 en-US hourly 1 https://wordpress.org/?v=4.8.3 Formel 1 https://folie-til-vinduer.dk/formel-1/ Mon, 12 May 2014 13:24:59 +0000 https://folie-til-vinduer.dk/?p=15 Formel 1 – eller F1 som det bliver markedsført – er den hurtigste gruppe af et-sædet bil væddeløb som er reguleret af Den Internationale Automobil Federation FIA.

Formel 1 nyder meget større bevågenhed end Formel 3, som ellers køres meget mere. Der køres formel 3 løb rundt omkring i verden på nationalt plan, hvorimod Formel 1 klassen har deres internationale verdensmesterskab, som køres rundt omkring i verden gennem det meste af året.

Formel 1 henviser til det regelsæt som regulerer sporten og som først og fremmest regulerer de deltagende køretøjer og som lægger begrænsninger på motorens slagvolumen og omdrejningstal.

Det mest imponerende ved Formel 1 sporten er hvordan der er lykkedes en relativ lille gruppe personer at gøre sporten så populær at den har en enorm fanskare spredt over hele verden. Navnet og mærket Formel 1, eller F1, er et af de stærkeste inden for sportens verden i dag, og dermed er Formel 1 også blevet til en kæmpe forretning. For bare at tage et tal til at illustrere dette, så var de samlede udgifter for de deltagende hold i 2007 næsten 3 milliarder amerikanske dollars eller ca. 16,200,000,000 kroner.

Det er først og fremmest Bernie Ecclestone der har været den drivende kraft bag denne transformation af Formel 1 sporten fra et relativt obscurt fænomen til en af verdens største sportsbegivenheder. Da han, i 1970’erne, tog initiativ til at omstrukturere sporten og satte gang i en selvforstærkende udvikling hvor sponsorerne bag holdene fik gradvist mere for deres penge, hvilket gav højere sponsorindtægter, hvilket gav bedre markedsføring, hvilket førte til højere tilskurertal, som så igen tiltrak flere sponsorer.

Formel 1 kørerne har været store sportsstjerner gennem tiderne, men sporten har også set mere end godt er af ulykker og tragedier. Ayrton Senna omkom i 1994 under et løb i Italien og Østrigske Niki Lauda blev forbrændt på kroppen og ansigtet ved en ulykke i 1976. Det er skæbnens ironi at Niki Lauda kom sig over sin ulykke og er en meget succesrig forretningsmand hvorimod en anden af sportens store stjerner, Michael Schumacher, klarede sig igennem en glorværdig karriere i denne meget farlige sport, for siden at pådrage sig en hjerneskade ved en skiulykke.

]]>
Kevin Magnussen https://folie-til-vinduer.dk/kevin-magnussen/ Mon, 05 May 2014 13:24:13 +0000 https://folie-til-vinduer.dk/?p=13 Kevin Magnussen er en komet på Formel 1 himlen, hvor han havde en exceptionelt god debut i hans første Formel 1 løb i Australien. Kevin Magnussen er søn af den tidligere Formel 1 og Le Mans kører, Jan Magnussen. Jan Magnussen har haft – og har stadig – en fornem karriere hvor han har kørt i en række klasser, lige fra Nascar til Touring hvor han stadig kører i dag.

Ligesom hans far, started Kevin Magnussen sin karriere i Carting, for derefter at rykke op igennem klasserne Formel Ford i Danmark, den Europæiske Formel Renault og til Formel 3, hvor han sluttede som nummer tre i den samlede stilling i hans debut sæson i 2010.

I 2012 skrev han kontrakt med McLarens Formel 1 hold, og blev testet i Abu Dhabi hvor han satte den hurtigste tid af alle de unge kørere (han var stadig kun 20 år) og i hans debut sæson i 2014 havde han igen den hurtigste tid i præ-sæson testkørslerne og han sluttede på en fornem tredjeplads i hans debut Grand Prix i Australien, et resultat der sidenhen blev opgraderet til en andenplads.

Forventningerne er derfor store til Kevins debutsæson, men efter et par skuffende resultater er forventningerne skruet noget ned. Det er kun i på grund af Kevin’s ekstraordinære karrierestart, at man på nogen måde kan karakterisere hans nuværende 7. plads i det samlede klassement som noget andet end en triumf.

Men håbet for en podieplads i debutsæsonen svinder, og Kevin Magnussen giver da også odds 150 hvilket afspejler en meget ringe tro på muligheden for en samlet førsteplads. Men det meste af Danmark følger alligevel spændt Kevin’s løb og hans resultater har allerede øget interessen for Formel 1 voldsomt i Danmark. Der krydses fingre for at han kan blive ved med at tage point hjem og klatre op i klassementet. I Kina slutted Kevin Magnussen på en skuffende trettende plads, efter at have startet som femtende. Men det tager intet af glansen af, at Danmark nu har en Formel 1 kører af international klasse.

]]>
Hurtige biler https://folie-til-vinduer.dk/hurtige-biler/ Fri, 02 May 2014 13:21:40 +0000 https://folie-til-vinduer.dk/?p=11 Alt er jo relativt, og hvad der er en hurtig bil for én, er ikke hurtigt nok for en anden. Men hvis vi skal se på de hurtigste serieproducerede gadebiler i verden, så kommer vi ikke uden om biler som Bugatti Veyron (sports modellen som udkom i 2010 har en tophastighed på godt 430 kilometer i timen).

På de næste pladser over alle tiders hurtigste biler kommer en række modeller fra SSC (Shelby Super Cars), et Amerikansk firma der har specialiseret sig i at bygge ekstremt hurtige biler. Faktisk var SSC Areo’en verdens hurtigste bil fra 2007 til 2010, indtil Bugatti genvandt førerpositionen med sport versionen af deres Veyron.

Ud over Porsche, er et andet navn der pryder hitlisterne over alle tiders hurtigste biler det Svenske Koenigsegg, en anden producent der har specialiseret sig i ekstremt hurtige biler. Navnet er forholdsvist ukendt i almindelige kredse rundt om i verden, men de har heller ikke ligefrem gjort det let for udlændinge at lære firmanavnet. Det danske firma Zenvo er også med på listerne over verdens hurtigste biler, med deres Zenvo ST1.

Herudover, finder vi flere af de navne som vi umiddelbart forbinder med hurtige biler – navne som Ferrari, Lamborghini, Aston Martin og Jaguar. Men det er selvfølgelig biler som er uden for den almindelige pengepungs rækkevidde.

]]>
Mal dine fælger https://folie-til-vinduer.dk/mal-dine-faelger/ Wed, 30 Apr 2014 13:20:08 +0000 https://folie-til-vinduer.dk/?page_id=6 Du har måske set at det er hot at have farvede fælger. Sølvfarvede alufælger er orinære, og man ser flere og flere sorte, røde, blå o.s.v. Når man ved hvor meget et sæt alufælger koster, så kan det være skræmmende at tænke på hvor meget det må koste at skifte fave på ens fælger, men det er faktisk ikke så dyrt. Der findes nemlig et produkt der hedder Folia Tech Spray, som du kan sprøjtemale dine fælger med, i lige den farve du ønsker.

Folia Tech Spray kommer i spraydåser, så det kræver ikke det store udstyr. Du afmonterer simpelthen dine hjul, stikker noget pap eller andet afdækker materiale mellem fælgen og dækket, og så sprøjter du malingen på (husk lige at dække ventilen til og tage dækslet med mærkevarenavnet af, hvis du ikke vil have det malet).

Og det bedste ved det hele er, at hvis du ombestemmer dig, og vil have dine fælger tilbage til deres tidligere farve – hvilket formodentlig er almindeligt alufælge grå – så kan du simpelthen pille malingen af, fordi den sætter sig som et gummiagtigt folie over fælgen. Heraf navnet: Folia Tech Spray.
Så nu kan du også få fælger i farver der matcher resten af bilen. En dåse koster ca. 50 Euro, og den tyske producent lover at en dåse er nok til to hjul.

]]>
Mal din bil https://folie-til-vinduer.dk/ Fri, 25 Apr 2014 13:20:34 +0000 https://folie-til-vinduer.dk/?page_id=8 Hvis du vil male din bil selv, kræver det lidt udstyr, men når det er sagt kan det gøres for rimelige penge, og det er ikke så svært som du måske tror. Hvis du bare skal male en lille skade, kan det ofte gøres med en sray dåse, men hvis du skal male hele bilen, skal der mere til.

Først skal man pudse udsatte områder, og det kan gøres vådt eller tørt. De fleste foretrækker at pudse vådt på metal. Herefter skal de pudsede og udsatte steder have grunder, eller primer som de kalder det på engelsk. Det vil often være nødvendigt at pudse igen efter grundmalingen er tør, for at opnå det bedst mulige resultat.

Herefter skal man afdække vinduer og spejle med tape og papir (avispapir kan gøre det). Det er vigtigt at gøre et godt stykke arbejde her, og det er især derfor at man kan spare mange penge på selv at male sin bil.

Selve spraymalingen foregår med en spraypistol, som er forbundet med en almindelig kompressor. Det er vigtigt at arbejdet foregår i et ventileret rum, og at man har det rigtige maske, briller og andet beskyttelsesudstyr. Alternativt kan man male bilen i det fri, men det anbefales stadig at bruge beskyttelsesudstyr, og man skal tage højde for den mindste brise.

Her går vi ud fra at du vil male din bil i samme farve som den var – ellers bliver arbejdet meget mere omstændigt og kompliceret.

]]>